Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО

Модерните методи за лечение на неволното изпускане на урина са и в България – поставяне на слинг или меш. Гарантирано траен резултат с висококачествени биосъвместими материали.

ТАЗОВОТО ДЪНО е група от мускули в областта на таза, чиято функция е да поддържат органите там, а именно: пикочен мехур, пикочен канал, матка и ректум (областта в края на дебелото черво). Различни травми и наранявания, както и усложнения след вагинално раждане или след операции могат да създадат условия за загуба на контрол върху мускулатурата и съответно да настъпят нарушения във функциите на тазовото дъно. 

Как да разпознаем нарушената функция в тазовото дъно? Оплакванията най-често са сведени до често уриниране; болезнено уриниране; болка в долната част на гърба, в тазовата област, гениталиите или ректума; болка при полов акт. Най-неприятно е неволното изпускане на урина. 

Неволното изпускане на урина, макар и по-често да измъчва жените, не е рядкост и за мъжете. Специалистите наричат това състояние инконтиненция. Тя може да бъде постоянна или след определена физическа активност като кашляне, кихане, смях, ставане от стол, качване по стълби, тичане, подскачане, промяна в положението на тялото. И в двата случая причината е промяна в анатомията в тазовото дъно, която с помощта на съвременни методи може да бъде възстановена. Бързо, минималноинвазивно и с гарантиран резултат. 

Чувството за невъзможност да се задържи изтичащата урина е силно смущаващо за страдащите. То се подсилва и от усещането за собствена нечистоплътност, страх от по-бизък контакт с околните, включително и от сексуални отношения. Често личностната реакция е самоизолация и редуциране на социални контакти. Защо? Страдащите приемат проблема си като нерешим и вместо да се консултират със специалист в областта за възможностите за справяне с него, напротив – търсят начини да приспособяват ежедневието си към него. Прибягват към билки, хомеопатия, ползват тоалетна хартия и дамски превръзки за попиване на изпуснатата урина. Но тези средства не са в състояние да помогнат, още по-малко - трайно. Неудобството и нежеланието да се говори за проблема го задълбочават. Страдащите възприемат състоянието си като срамно и неподлежащо на обсъждане, дори с лекар. А то е често срещано и съвременната медицината влага много усилия в разработването на нетравматични методи за лечението му.


В начален етап могат да помогнат ниски дози медикаментозен мускулен релаксант или определени техники за релаксация като топли вани, йога и упражнения. 
При по-сложните случаи се препоръчва хирургично лечение. Днес минималноинвазивната медицина има безопасен и бърз начин да реши проблема. В зависимост от вида на нарушението се определя и методът – поставяне на слинг или меш. 

Слинг-операциите са приложими и при жени, и при мъже със стрес-инконтинеция, или изместване на уретрата (пикочния канал). Слингът представлява фина лента, която възстановява нормалното анатомично положение на уретрата. 

Меш-операциите са решение за жени с пролапс, или смъкване на тазовите органи (влагалище и матка). Мешът представлява фина мрежа, с която смъкнатите органи се връщат в нормалото си положение. 

Какво да очаквате от интервенцията? Протича под щадяща спинална упойка. Разрезите са малки и заздравяват бързо. Болничният престой е една нощ. Необходимо е да се въздържате от полови контакти, вдигане на тежести и физически натоварвания за период от 6 до 8 седмици, за да позволите на тялото си да приеме напълно имплантирания материал. 

За лечение на неволно изпускане на урина може да се консултирате в центъра за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО към медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД в София и Варна. Прегледът включва: консултация с уролог, ултразвуково изследване на долните уринарни пътища, измерване на остатъчна урина и изследване на урина 10 показателя.

Media

Интервю с д-р Илия Калчев от МЦ Лейзър Мед за инконтиненцията при жени и мъже и миниинвазивната хирургия като метод за лечение.

Ново

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok