Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

Процедурите с шокови вълни премахват болката с около 77%*

 

*според документирани международни резултати

Шоково-вълновата терапия е приложима при болки от различен тип – хронични ортопедични заболявания, спортни травми, мускулни схващания. Тя е с висока ефективност без значение от локацията – пета, рамо, коляно, лакът, кръст, врат, ахилес.

Технологията използва акустични ударни вълни. Насочени директно към областта, генерираща болезнените усещания, имат бърз и силно изразен обезболяващ ефект без използване на медикаменти или инжекции. В допълнение се стимулирт естествените процеси на организма за възстановяване чрез засилване на кръвообращението и обмяната на веществата в зоната на въздействие. Шоковите вълни успешно се справят и с наличие на калцификати.

Процедурите с шокови вълни протичат при пълна липса на инвазия. Енергията се доставя до тъканта чрез апликатор, който се допира до кожата и изпраща импулси. В ЛЕЙЗЪР МЕД апаратурата е със специално разработен смарт-фокус, който позволява зоната, генерираща болка, да се третира в дълбочина. Болката – както повърхностна, така и дълбочинна, се премахва веднага след процедурата. За траен ефект в масовия случай са необходими 2-4 с продължителност 5-10 минути. 

 

Допълнителна информация

Ново

Нашите услуги

АПАРАТНА ТЕРАПИЯ ПРИ СЕКСУАЛНИ НАРУШЕНИЯ

Утвърдена като първа линия в лечението на всички степени на сексуални нарушения, болест на Пейрони и простатит. В Лейзър Мед - София и Варна. Сега +ТЕСТОСТЕРОН към прегледа.

Сега въздействието е върху причината, а не върху симптомите

Сексуалната медицина изкачи ново стъпало в справянето с проблемите на мъжката потентност – апаратна импулсна терапия. Ако досега стандартът в лечението на сексуалните смущения се фокусираше около получаване на ерекция непосредствено преди и задържането й по време на половия акт, то вече с импулсната терапия се постига трайност и завършеност на резултата във времето. На практика, сега въздействието е върху причината, а не върху симптомите.

Еректилната дисфункция (ЕД) е невъзможност за достигане и задържане на ерекция за пълноценен сексуален акт. Тя има различни степени на изява – лека, средна и тежка. Независимо от степента й, няма мъж, който да приема състоянието за нормално и да не търси решение. Най-често страдащите прибягват до (само)лечение с медикаменти от аптеката или закупени през Интернет, обикновено без да се отчита здравословното състояние на мъжа. Което означава, че не се отчитат и рисковете от странични ефекти.

Апаратната импулсна терапия е качествено нов подход към проблемите с ерекцията. Потентността се възстановява с помощта на специално разработена система, която излъчва специфични импулси и третира група зони на таза и половия член. Процедурите се извършват по предварително назначена схема от специалист – те са бързи, неинвазивни и безболезнени. Броят им се определя от индивидуалното състояние на мъжа и варира между 6 и 12. Импулсите подпомагат израстването на нови кръвоносни съдове, което не беше възможно с нито един от досегашните методи на лечение. Новите съдове увеличават кръвотока в половата област и така „хранят“ тъканите и подобряват механизма на ерекцията, която е съдов феномен. 

При болест на Пейрони импулсите разбиват и намаляват образувалите се плаки, причиняващи изкривяване на половия член. След терапията намалява болковата симптоматика при ерекция и половият акт е с по-добра функционалност.

Апаратната импулсна терапията е иновативен подход и при простатит - подобреното кръвоснабдяване в тазовата област и простатната жлеза подпомага възстановителните процеси на организма и премахва отока от възпалението, чувството за дразнене, тежест и парене.

Апаратната импулсна терапията е утвърден метод за лечение на сексуални нарушения, който вече е достъпен и за българските мъже. Заложен е в препоръките на Американската и Европейска урологични асоциации като високотехнологично лечение, което стимулира кръвоснабдяването в таза и половия член и подобрява възможностите на мъжа за стабилна ерекция и пълноценен сексуален контакт. 

Прегледът включва: консултация с уролог, индекс на еректилна дисфункция (ЕД), доплерово изследване, активиращ тест + мъжки полов хормон ТЕСТОСТЕРОН.


МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД практикува най-съвременните тенденции в областта на сексуалната медицина, включващи и имплантивна хирургия на половия член с:

- пенилни импланти за лечение на еректилна дисфункция;

- фалопластика за увеличаване и удебеляване на члена;

- тъканно възстановяване при изкривяване на члена (болест на Пейрони)

 

Сертификати за отличие в имплантивната урология               

 за 2016 г.:                                                                                                                                         за 2017 г.:

                       

 

 

 

ЛАЗЕРНА ХИРУРГИЯ НА ПРОСТАТАТА

С Тулиум лазер 200 вата уголемената простата се изпарява при водещи мощност и прецизност без значение от обема й. И в 4-те филиала в България и Сърбия.

Лазерната простатна хирургия отбелязва нов възход с последната разработка на Тулиум с мощност 200 вата 

Бурното развитие на технологиите осигури на мъжете с уголемена простата още по-голям комфорт в лазерното лечение. С Тулиум 200 вата то е равнозначно на качество, бързина и безопасност. На разположение на специалистите и в четирите филиала на ЛЕЙЗЪР МЕД в България и Сърбия.

Нарушенията в уринирането са белег за увеличаването на простатата и мъжът, преминал 50-те, попада в рисковата група. Най-характерни са честите позиви, придружени с трудност и недостатъчно количество на отделената урина. В пикочния мехур се задържа остатъчна урина, която предизвиква серия от позиви, но отново с незадоволителен резултат. Обяснението за този процес е просто: заради възрастовите изменения тъканта на простатата се разраства като оказва натиск върху пикочния мехур и канал, притиска ги и променя анатомията им. По този начин страда цялата уринарна система и съответно механизмът на уринирането.

В началото се търси възможност за консервативно лечение с медикаменти. То обаче не може да спре нарастването на тъканта на простатата. При определен обем на жлезата, индивидуален за всеки мъж, настъпват сериозни нарушенията в уринирането, които могат да намерят решение само посредством операция. Задържането на урина е най-тежката фаза – то може да бъде хронично, при което остатъчната урина създава условия за образуване на камъни в пикочните пътища и мехур, или остро задържане, при което възниква необходимост от поставяне на постоянен катетър за извеждане на урината. Катетърът не може да се разглежда като решение на проблема, той „отваря вратата” на инфекции и чрез него проблемите се задълбочават. Много мъже живеят месеци и години с катетър без да знят, че могат завинаги да се разделят с него и да си върнат нормалното уриниране. 


Лазерната хирургия на простатата е възможно най-нетравматичният метод, при който по безкръвен начин се изпарява простатата и мъжът възстановява струята на урината от младостта. А Тулиум 200 вата е абсолютният връх сред съществуващите лазерни системи. 
Мощността скъсява продължителността на операцията и престоя на пациента под спинална упойка. Едновременно с това, Тулиум притежава водеща прецизност – само 0,2 мм проникване в тъканта. Това означава максимална сигурност за околните тъкани, работи се единствено и само в границите на простатата, милиметър по милиметър. Тулиум лазер е отлично решение и при камъни в пикочната система, тумор на пикочен мехур и стриктура (стеснение) на уретрата. 

{gallery}LhP{/gallery} 

За лечение с Тулиум лазер в България може да се консултирате в ЛАЗЕРНА ХИРУРГИЯ НА ПРОСТАТАТА® към медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД в София, Варна и Стара Загора. Нов филиал - Белград (Сърбия).

Провежда се ПЪЛЕН ПРЕГЛЕД НА ПРОСТАТАТА НА ЦЕНАТА НА КОНСУЛТАЦИЯ включва: консултация с уролог, измерване на обема, измерване на остатъчна урина, туморен маркер ПСА.

Още: готов резултат от ПСА преди прегледа.*

*За пръв път пациентът влиза при специалиста с готов резултат от туморния маркер ПСА, направен непосредствено преди прегледа. Важи за Лейзър Мед - София.

 

ЛАПАРОСКОПСКА БЕЗКРЪВНА ХИРУРГИЯ

При карцином на простатата и бъбречни заболявания лапароскопската хирургия осигурява безкръвност и надеждност в резултата. Предимствата й са безспорни. 

В развитите страни лапароскопията регистрира постоянно растящ интерес както с хирургична цел, така и с диагностична. Тя е приложима в различни хирургични специалности като в урологията намери много сериозно приложение. Ограниченията в масовото й извършване се дължат най-вече на недостатъчия брой обучени специалисти заради високата технологичност на процедурите и на скъпоструващата техника, която не всяко медицинско заведение може да си позволи.

Лапароскопия в урологията - какво позволява да се третира? 

Почти всички хирургични операции като основно се наложи при рак на простатата и бъбречна хирургия, включваща операция на бъбреци, премахване на кисти и камъни в бъбреците, лечение на доброкачествени заболявания на бъбреците и др. При рак на простатата, в сравнение с класическата отворена операция, лапароскопската операция постига максимално добри резултати. Тя притежава изключителни предимства пред традиционната хирургия по отношение на загуба на кръв, скорост на преливане и следоперативна болка. Болничният престой е кратък - средно 2 до 3 дни. Времето за възстановяване на нормалната ежедневната дейност е съществено съкратено - 30 дни срещу 45 при отворената операция.

Как се извършва лапароскопия? 

Характерното за лапароскопията е липсата на класически широк разрез на коремната стена.

Правят се 4-5 малки разреза с размери от 1 до 2 cм всеки. 

През единия в коремната кухина прониква специална камера, свързана с монитор.

Огромният напредък във видео и цифровите технологии доведе до развитието на лапароскопските процедури.

Изображението на монитора може да се увеличава, разширява, детайлизира, което дава възможност на хирурга да визуализира подробно зоната, в която работи.

През останалите 3-4 равни разрези се въвеждат специални инструменти, които позволяват работа без да се отваря коремната кухина.

И така, да изведем основните предимства на лапароскопската хирургия пред класическата операция:

 • намалена следоперативна болка – засегнатите кожа и тъкани са с малка площ, съответно и нервните рецептори, свързани с усещането за болка, са по-малко 
 • по-кратък и безболезнен болничен престой, по-бързо възстановяване, по-малка необходимост от болкоуспокояващи 
 • значително намален риск от следоперативните усложнения, включително и от кожни инфекции заради липсата на разрези 
 • по-малка загуба на кръв, по-малък риск от кръвопреливане 
 • по-голяма точност при изпълнението на операцията заради наличието на видеонаблюдение.

{gallery}laparoskopy{/gallery}


В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД лапароскопските операции на простата и бъбреци се извършват от утвърдени чуждестранни специалисти със степен на международна експертност.

 

 

Посетете специализирания ни сайт по темата:

 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО

Модерните методи за лечение на неволното изпускане на урина са и в България – поставяне на слинг или меш. Гарантирано траен резултат с висококачествени биосъвместими материали.

ТАЗОВОТО ДЪНО е група от мускули в областта на таза, чиято функция е да поддържат органите там, а именно: пикочен мехур, пикочен канал, матка и ректум (областта в края на дебелото черво). Различни травми и наранявания, както и усложнения след вагинално раждане или след операции могат да създадат условия за загуба на контрол върху мускулатурата и съответно да настъпят нарушения във функциите на тазовото дъно. 

Как да разпознаем нарушената функция в тазовото дъно? Оплакванията най-често са сведени до често уриниране; болезнено уриниране; болка в долната част на гърба, в тазовата област, гениталиите или ректума; болка при полов акт. Най-неприятно е неволното изпускане на урина. 

Неволното изпускане на урина, макар и по-често да измъчва жените, не е рядкост и за мъжете. Специалистите наричат това състояние инконтиненция. Тя може да бъде постоянна или след определена физическа активност като кашляне, кихане, смях, ставане от стол, качване по стълби, тичане, подскачане, промяна в положението на тялото. И в двата случая причината е промяна в анатомията в тазовото дъно, която с помощта на съвременни методи може да бъде възстановена. Бързо, минималноинвазивно и с гарантиран резултат. 

Чувството за невъзможност да се задържи изтичащата урина е силно смущаващо за страдащите. То се подсилва и от усещането за собствена нечистоплътност, страх от по-бизък контакт с околните, включително и от сексуални отношения. Често личностната реакция е самоизолация и редуциране на социални контакти. Защо? Страдащите приемат проблема си като нерешим и вместо да се консултират със специалист в областта за възможностите за справяне с него, напротив – търсят начини да приспособяват ежедневието си към него. Прибягват към билки, хомеопатия, ползват тоалетна хартия и дамски превръзки за попиване на изпуснатата урина. Но тези средства не са в състояние да помогнат, още по-малко - трайно. Неудобството и нежеланието да се говори за проблема го задълбочават. Страдащите възприемат състоянието си като срамно и неподлежащо на обсъждане, дори с лекар. А то е често срещано и съвременната медицината влага много усилия в разработването на нетравматични методи за лечението му.


В начален етап могат да помогнат ниски дози медикаментозен мускулен релаксант или определени техники за релаксация като топли вани, йога и упражнения. 
При по-сложните случаи се препоръчва хирургично лечение. Днес минималноинвазивната медицина има безопасен и бърз начин да реши проблема. В зависимост от вида на нарушението се определя и методът – поставяне на слинг или меш. 

{gallery}VTD1{/gallery}

Слинг-операциите са приложими и при жени, и при мъже със стрес-инконтинеция, или изместване на уретрата (пикочния канал). Слингът представлява фина лента, която възстановява нормалното анатомично положение на уретрата. 

Меш-операциите са решение за жени с пролапс, или смъкване на тазовите органи (влагалище и матка). Мешът представлява фина мрежа, с която смъкнатите органи се връщат в нормалото си положение. 

{gallery}VTD2{/gallery}

Какво да очаквате от интервенцията? Протича под щадяща спинална упойка. Разрезите са малки и заздравяват бързо. Болничният престой е една нощ. Необходимо е да се въздържате от полови контакти, вдигане на тежести и физически натоварвания за период от 6 до 8 седмици, за да позволите на тялото си да приеме напълно имплантирания материал. 

За лечение на неволно изпускане на урина може да се консултирате в центъра за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ТАЗОВО ДЪНО към медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД в София и Варна. Прегледът включва: консултация с уролог, ултразвуково изследване на долните уринарни пътища, измерване на остатъчна урина и изследване на урина 10 показателя.

ЛАЗЕРНО ВАГИНАЛНО ПОДМЛАДЯВАНЕ LVR®

В повече от 20 страни за жените с вагинална релаксация и неестетичен вид на вулварните структури има отлично решение - LVR® и DLV®. България също е сред тях.

Лазерно вагинално подмладяване (LVR®) и дизайнерска лазерна вагинопластика (DLV®) ще подобрят усещанията в сексуалния ви живот. 

След раждане много жени усещат отпускане на вагиналните мускули или т. нар. вагинална релаксация. Вътрешните и външни диаметри на вагината са увеличени. Мускулите на перинеума са слаби и с много слаба подкрепа. При тези обстоятелства вагината вече не е в оптимално физиологично състояние. Това влошава значително сексуалните усещания и намалява удоволствието. За някои от тези жени упражненията на Кегел помагат за стягането на мускулатурата в областта на влагалището. За по-голяма група от жените обаче те са неефективни. И тук се намесва LVR®, с който пълноценно се възстановяват тазовото дъно и влагалищния тонус в състоянието, в което са били преди бременността, а също и се намаляват вътрешните и външните вагинални диаметри. Вагината се стяга, което дава възможност за по-интензивни фрикции при полов акт и значително увеличаване на сексуалното удоволствие както за жената, така и за мъжа.

Лазерно вагинално подмладяване (LVR®) е 1-часова хирургична процедура, предназначена за възстановяване на тазовото дъно и влагалищния тонус с цел подобряване на сексуалното удоволствие при жените.

LVR® е модификация на гинекологична хирургична процедура, използвана за лечение на стрес-инконтиненция на урината (неволно изпускане на урина при ставане, кихане, кашляне или смях). Предимството е в прилагане на осъвременен метод, съчетан с използване на лазерна техника, което осигурява прецизност, контролирана точност и безкръвност.

LVR® ефективно:

 • ще подобри вагинално-мускулния тонус, сила и контрол;
 • ще намали вътрешните и външните вагинални диаметри от времето преди бременността;
 • ще изгради перинеалното тяло;
 • ще подобри сексуалните усещания.

 

Дизайнерска лазерна вагинопластика (DLV®) е бърза хирургическа процедура с естетическа стойност. Тя има за цел да подобри вида на вулварните структури, малките срамни устни, големите срамни устни, перинеума.

Основните техники, които се прилагат, са: 

 • Лазерна редукционна лабиопластиказа намаляване на размера и промяна на формата на малките срамни устни и/или за намаляване на размера и стягане на големите срамни устни;
 • Лазерно подмладяване на перинеума (зоната между вагината и ануса).


Процедурите се извършват от д-р Илия Калчев – единственият сертифициран специалист за България от Laser Vaginal Institute of America®. Сертификатът се издава от д-р Дейвид Матлок – създател на LVR® и DLV® и директор на Laser Vaginal Institute of America® - http://lvria.org/
 

{gallery}LVR{/gallery} 

РЕКОНСТРУКТИВНА ПЛАСТИКА НА УРЕТРАТА

Стеснението на уретрата (пикочния канал) се нарича стриктура и се диагностицира по-често при мъже и рядко при жени. Това не е нормално анатомично състояние. 

Причинено е от нараняване или увреждане на уретрата. Дължината на стриктурата варира от по-малко от 1 см до цялата дължина на уретрата. Уретрата е тръбата, през която урината изтича от пикочния мехур. При жените тя е много къса и завършва точно над влагалището, а при мъжете преминава през цялата дължина на пениса. Различни са причините за увреждания на уретрата: нараняване по време на медицински процедури, изискващи преминаване на инструменти през уретрата, прекарани инфекции, лъчетерапия, полово-предавани инфекции като гонорея или хламидия, продължително носене на катетър. Инфекциите се възприемат за много опасни – те предизвикат възпаление на тъканите в и около уретрата и създават предпоставки за образуване на стриктура.

Най-честите оплакванията при наличие на стриктура на уретрата са: 

 • разпръскане на урина
 • силен позив за повторно уриниране бързо след приключване на предишното
 • уринарни инфекции
 • лека болка при уриниране
 • намалена сила на еякулацията.


При липса на лечение логично възникват усложнения. Заради трудността от освобождаване на урината мускулатурата на пикочния мехур се опъва и напряга, а задържаната урина създава условия за възникване на инфекции пикочния мехур, простатата и бъбреците. Това води до по-нататъшно увреждане на уретрата и тъканите под пикочния мехур.

Как се установява? Препоръчва се тест за определяне на скоростта и силата на струята на урината. След това със специален тънък телескоп се оглежда и самата уретра.

Какво е лечението? 

Уретропластика – реконструктивна операция. Тази оперативна техника дава най-добри резултати сред всички съществуващи методи. Стеснението се коригира, възстановява се нормалната анатомия в пикочния канал и се елиминират затрудненията за струята на урината.

Поставяне на стент. Препоръчва се при много възрастни пациенти или при такива, при които заради множество здравословни проблеми, не е възможно да се извърши реконструктивна операция. Стентът разширява стените на уретрата и предотвратява блокирането и задържането на потока на урината.

В МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД операциите при стриктура на уретрата се извършват в тясно сътрудничество с утвърдени чуждестранни специалисти с богат опит в реконструктивната урология. 

ЛАЗЕРНА ЛИТОТРИПСИЯ НА КАМЪНИ

2 лазерни системи за разбиване на камъни в МЦ Лейзър Мед – Тулиум с мощност 200 вата и последен модел Холмиум с мощност 30 вата. Бързо, безкръвно и прецизно.

Уринарни нарушения, увеличена простата или повтарящи се инфекции на пикочните пътища създават условия за образуване на камъни. 
Свързано е с невъзможността на пикочния мехур да се изпразни напълно и съответно продължителният застой на урината. Там отпадните продукти образуват кристали, които нарастват и се превръщат в камъни.

Камъни могат да се образуват във всяка част на уринарния тракт – бъбреци, пикочен мехур или уретра. 
Камъните в пикочния мехур и уретра са най-често срещаните. Те могат да съществуват без никакви симптоми. Когато се появят, оплакванията включват коремна болка, болка при уриниране или кръв в урината. По-малките камъни в пикочния мехур често сами се отделят от тялото. По-големите обаче се нуждаят от лекарска намеса. Необработените камъни в пикочния мехур, в крайна сметка може да провокират инфекции и усложнения.

Към премахване на камъни в уринарния тракт се пристъпва, когато камъкът:

 • причинява постоянна болка;
 • създава усложнения като запушване, инфекция и кървене;
 • няма възможност да излезе самостоятелно и е с тенденция към увеличаване на размера. 


Разбиването на камъни с лазер към днешна дата дава най-добри резултати. Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани. Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор. 

Как протича интервенцията с Тулиум лазер?
Използва се лазерно влакно, което осигурява безкръвност на проникването в пикочния канал и от там – пълен достъп чак до пикочния мехур. При досег с камък се подава дозирана топлинна лазерна енергия, която го разбива на по-малки камъчета. Разбитите камъчета се извеждат механично или по естествен път – с урината. Тулиум лазер е отлично решение за разбиване на камъни в пикочен мехур и канал (уретра). Отстраняват се различни по вид и размер камъни, вкл. и твърде големи.  

Как протича интервенцията с Холмиум лазер?
Лазерната система е специално разработена за камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова енергия (с 50% по-силна от предходния модел Холмиум), насочена директно върху камъка. С 2-те нови фукнции – „твърди камъни“ (hard stones) и „разпрашаване” (dusting effect), камъкът, независимо от здравината му, се разбива на по-малки части, които се обработват до степен на фини прахови частици и се изсмукват през уретрата. 

НОВО в ЛЕЙЗЪР МЕД: ЛАЗЕРНО РАЗБИВАНЕ ПРИ БЪБРЕЧНО-КАМЕННА БОЛЕСТ 

Процедурата се извършва със специализирана лазерна система Холмиум.

 Протича без разрези - през естествените пикочни пътища.
 Камъните се раздробяват на песъчинки, а фрагментите, за разлика от метода с външното разбиване, се елиминират още по време на процедурата.
 Работи се със съвременен гъвкав инструментариум и видеосистема, чието приложение има и допълнителна диагностична стойност върху целия отдел.
 При комбинация от камъни в пикочния мехур и увеличена простата, проблемът може да бъде решен с еднократна интервенция.

Процедурата се извършва и при мъже, и при жени. Особено подходящ метод при пациенти с дългогодишна бъбречно-каменна болест.

{gallery}kamuni{/gallery}

ЛАЗЕРНА ХИРУРГИЯ ПРИ ТУМОР НА МЕХУРА

Тулиум лазер 200 вата дава възможност за нетравматично и прецизно премахване на тумора в мехура. Пикочният мехур се намира в долната част на корема и складира урината. 

Кръв в урината и болка в корема са основни симптоми и не трябва да се пренебрегват. Задължително се консултирайте с уролог. 

Наличието му се установява с помощта на ултразвуково изследване. То е безопасно и безболезнено, използва звукови вълни за създаване на изображения на таргетирани органи и структури в тялото. След категорично поставяне на диагноза и оценка на състоянието се определят и целите на терапията – лечение, контролиране на състоянието или облекчаване на оплаквания.  

С Тулиум 200 вата туморът в мехура се премахва нетравматично и прецизно. 

Тулиум 200 вата дава възможност за минималнотравматично и безкръвно отстраняване на тумора, намиращ се в пикочния мехур. Базово предимство е прецизността на лазерната система. Проникването в тъканта е само 0,2 мм, което е най-малкото възможно в урологичната практика към момента. Интервенцията се наблюдава постоянно на монитор и гарантира точност на изпълнението. 

Основни рискови фактори за развитие на тумор на мехура са:  

 • Възраст – най-често се установява след 50-годишна възраст, в редки случаи са засегнати и хора под 40 години. 
 • Тютюнопушене – 4 пъти по-разпространен е сред пушачите, сравнено с непушачите. Някои от съставките в тютюна са канцерогенни и преминаването им в урината уврежда пикочния мехур. 
 • Химически вещества на работното място или в околната среда – например, бои или вещества, използвани в каучуковата промишленост. 
 • Пол – сред мъжете се диагностицира 3 пъти по-често, отколкото сред жените. 
 • Раса – при чернокожите е по-рядко срещан. 
 • Храни и напитки – плодовете и зеленчуците снижават риска, кафето го завишава. 
 • Преминато лечение с лъчетерапия или химиотерапия
 • Инфекции в пикочния мехур.


Консултациите за лечение с Тулиум лазер се провеждат в медицински център ЛЕЙЗЪР МЕД.

 

 

 

ИМПЛАНТИВНА ХИРУРГИЯ НА ПОЛОВИЯ ЧЛЕН

Пенилни импланти за лечение на еректилна дисфункция. Фалопластика за увеличаване и удебеляване. Тъканно възстановяване при изкривяване на члена (болест на Пейрони). 

Пенилен имплант – стабилна ерекция където, когато и колкото пъти пожелаеш

 

Функция

Пенилният имплант е високотехнологично синтетично устройство, което се поставя в половия член чрез хирургична интервенция. Снабдено е със специална помпа, чрез която пенисът еректира и мъжът, загубил сексуалните си възможности, е в състояние отново да се наслаждава на пълноценен сексуален контакт.

Кой има нужда?

Пенилният имплант е решение за мъже, при които еректилните възможности са напълно увредени. Най-често засегнатите са след лечение на рак на простатата посредством радикална операция на простатата (простатектомия), с тежки съдови нарушения като диабет и хипертония или след сериозни физически травми с отражение върху сексуалната функция. 

Кога?

Когато всички други терапевтични възможности са изчерпани, а мъжът иска да бъде сексуално активен. Пенилните импланти са 4-та, последна, линия на терапия в лечението на еректилна дисфункция и възстановяват сексуалните възможности на мъжа. 

Какви са ползите?

Гарантират стабилност и  продължителност на ерекцията, осигуряващи пълноценен сексуален акт.

Без ограничение в броя на сексуалните контакти – веднъж поставен, имплантът може да бъде използван в рамките на целия човешки живот.

Абсолютно надеждни са – запазват в пълнота чувствителността на половия член, нормалната еякулация и репродуктивната функция на мъжа (т.е. способността да има деца).

Дискретни са – не могат да бъдат усетени от сексуалния партньор. 

В международната реконструктивна практика притежават най-висок коефициент на удовлетвореност сред пациентите - 90% от мъжете с пенилен имплант биха го избрали отново.  

Къде?

МЦ ЛЕЙЗЪР МЕД практикува най-съвременните тенденции в областта на урологията, включващи и имплантивна хирургия на половия член с:

- пенилни импланти за лечение на еректилна дисфункция;

- фалопластика за увеличаване и удебеляване на члена;

- тъканно възстановяване при изкривяване на члена (болест на Пейрони).
Сертификат за отличие 2016 г.:

Сертификат за отличие в имплантивната урология за 2016 г.  

Сертификат за отличие 2017 г.:

 

 

ШОКОВО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ ПРИ БОЛКИ

С най-високия клас апаратура в областта на шоковите вълни. Премахва възпалението и трайно освобождава движението при мускулно-ставни болки и травми. Сега 10% отстъпка.

Шоково-вълновата терапия е неинвазивен метод, който, чрез въздействието на високо-енергийни звукови вълни, активира естествените биологични процеси и води до премахване на болката в ставите и меките тъкани. Със специално проектиран апликатор, излъчващ интелигентно фокусирана енергия, се обработват както ставни травми, така и тригер точки – уплътнения в резултат на мускулни натоварвания, отдалечени от мястото на болката. Според зоната и индивидуалното състояние се определя честотата на използваната енергия и количеството импулси. Процедурите се извършват в амбулаторни условия без използване на упойка. Броят им варира между 3 и 12, а интервалът между тях е 2-10 дни. Отделната процедура е с продължителност 5-10 минути. 

Шоково-вълновата терапия е изключително ефективно решение за болка. 

Резултатът от използването на ударните вълни е различно върху отделните проблемни структури. При меките тъкани смарт-фокусираната енергия увеличава притока на кръв в зоната, подсилва микроциркулацията и премахва възпалението и болката. При ставите лечебният ефект се изразява в освобождаване на контрактурата (сковаността).

Според клиничните резултати шоково-вълновата терапия:

 • Бързо намалява болката и мускулното напрежение.
 • Подобрява мобилността и функцията в проблемната зона.
 • Активира локалната микроциркулация и съответно метаболизма на тъканите.
 • Увеличава производството на колаген.
 • Подпомага премахването на калцификати. 
 • Стимулира елиминирането на цитокини – причина за възникване на локален възпалителен процес. 


Кога започват резултатите?
 При повечето пациенти реалният ефект настъпва след 3-4 процедури. А след приключване на пълната серия от процедури пациентът постепенно и трайно във времето усеща как тялото му преминава през оздравителен цикъл.  

Болезнени ли са процедурите? В третираната зона може да се усеща известен дискомфорт след процедурата, но повечето пациенти са с много добър толеранс предвид и краткотрайността й. При някои е възможно дискомфортът да продължи 2 до 24 часа след процедурата, което е нормален отговор на организма и част от оздравителния процес. Затова е абсолютно непрепоръчително използване на лед върху зоната, както и на противовъзпалителни медикаменти. Желателно е да се избягва физическо натоварване в третираната зона до 48 часа.

В ЛЕЙЗЪР МЕД работим с най-високия клас апаратура в областта на шоковите вълни, гарантираща максимална ефективност от терапията.


 
Смарт-фокусираният й апликатор е с лек и ергономичен дизайн; интегрирани контролни бутони за прецизно регулиране на енергията, на честотата на ударната вълна и дълбочината на проникването им; интуитивно управление.

  

  

ШОКОВО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ ПРИ ПСБ

Периферната съдова болест (наричана също периферна артериална болест) се характеризира със сериозни нарушения в кръвообращението на крайниците.

Основната причина за развитието на периферна съдова болест е периферната атеросклероза – формират се плаки, които стесняват или запушват артериите на долните крайници. Същото се отнася и за артериите на сърцето и мозъка. Състоянието се разпознава по нарушения в походката в комбинация с необичайна умора; отпадналост; крампи; болка, която след кратка почивка преминава. Често засегнатите не са диагностицирани, което дава възможност на проблема да се задълбочи. А оставен без лечение, той носи риск от тежки усложнения като загуба на крайник, повишен риск от коронарна и каротидна атеросклероза. 

Периферната съдова болест (ПСБ) засяга приблизително 5-12% от населението, мъже и жени. Относителният й дял нараства с напредването на възрастта.

В начален етап най-честото оплакване е болезнен мускулен спазъм (крампа) в ханша, бедрата или прасците при ходене, катерене на стълби, упражнения. Болката обикновено изчезва бързо след преустановяване на дейността. По този начин работещите мускули предупреждават тялото, че не успява да достави необходимото количество кръв към тях. При ПСБ преносът на кръв се затруднява от наличието на по-малки, по-големи плаки или запушване на артериите.

За усложнената форма на заболяването говорят:

- болка в краката, която не изчезва, когато спрете движението;

- рани на краката или пръстите, които не заздравяват или се лекуват много бавно;

- гангрена;

- значителна разлика в температурата на единия крайник в сравнение с другия или с останалата част на тялото.

Класификацията на Фонтейн посочва 4 стадия на развитие на ПСБ:

Стадии

Оплаквания

Клинична картина

ABI ( стъпало-брахиален индекс)

I.

Начални оплаквания

Студени и бледи крака, засилено потоотделяне, нарушена чувствителност

0,75-1,0

II.


IIa


IIb

Периодично накуцване

При покой няма болка.


Б
олки при ходене над 200 м

Б
олки при ходене под 200 м

0,35-0,9

III.

Болки в състояние на покой

Нощно време, болки при ходене до 50 м

0,4

IV.

Поява на рани

Силни болки, язви

0,25


Рискови фактори: 

-които не можете да контролирате – възраст, пол, фамилна обремененост, възникнало сърдечно-съдово заболяване;

-които можете да контролирате:

1. Тютюнопушене - основен фактор, който увеличава риска 4 пъти спрямо този при непушачите.

2. Наднормено тегло и затлъстяване – крайно препоръчително е да се приложи диета за редуцране на теглото и управление на нивата на холестерола. 

3. Захарен диабет – увеличава риска от развитие на ПСБ или  други сърдечно-съдови заболявания. Контролът на кръвната захар е от изключително значение.

4. Високо кръвно налягане – важно е стойностите му да се проследяват чрез периодично измерване.

5. Дислипидемия - повишените стойности на холестерола в кръвта. Високият холестерол допринася за натрупване на плаки в артериите, затрудняващо движението на кръвта.

6. Злоупотреба с алкохол.

7. Физическо бездействие – редовната физическата активност увеличава разстоянието, което хората с ПСБ могат да извървят без болка, а също така помага за намаляване на риска от инфаркт и инсулт. 

ПСБ се диагностицира при физикален преглед посредством: 

 • стъпало-брахиален индекс (ABI) - методът сравнява кръвното налягане в крака с това в подмишницата. В норма налягането на глезена спрямо налягането на ръката е с ABI>0.9. При ABI<0,9 може да се регистрира различно по тежест артериално стеснение. При отклонение от нормата се препоръчва:
 • измерване на кръвотока – извършва се с доплер, напълно неинвазивно. 
Стъпките в лечението при ПСБ включват:

 • Медикаментозна терапия.
 • Интервенционални методи, включващи балонна дилатация (ангиопластика) и поставяне на стент. И двете процедури са нехирургични и минималноинвазивни. Ангиопластиката се извършва чрез малък разрез на крака или на ръката, през който се вкарва катетър за достигане на проблемната зона. Вътре в артерията се надува малък балон с цел да се коригира налично стеснение или запушване. А за да се осигури траен резултат, на мястото на стеснението може да се имплантира стент - малък мрежест цилиндър. Извършването на тези процедури в долните крайници обикновено е затруднено, т.к. съдовете там са много малки и с усложнен достъп. А дискомфортът за пациента след проведена процедура с достъп през артерия на крака е повишен. 
 • Хирургическа интервенция – налага се при тежка симптоматика или в случай, че голяма част от артерията на крака е напълно непроходима. Вена или ендопротезен материал може да се използва за "заобикаляне" и пренасочване на кръв към артерия. 


Шоково-вълновата терапия е апаратен високотехнологичен подход, при който се въздейства външно, през кожата.
В дълбочина към съдовете се изпращат звукови импулси, които мощно повлияват кръвообращението и създават условия за образуване на нови кръвоносни съдове (т.нар. процес неоангиогенеза), които да укрепят и подсилят съществуващата съдова мрежа. Лечението протича по протокол, включващ 6 процедури, всяка с продължителност от около 10-15 минути.

Шоково-вълновата терапия е утвърден в практиката метод и протича:

- без инвазия;

- без придружаващи антиагрегати;

- без риск от кръвонасядания и сини петна;

- бързи и напълно безопасни процедури.

Прегледът в ЛЕЙЗЪР МЕД включва: консултация с кардолог; индекс ABI (стъпало-мишничен индекс).

 

  

Уведомяваме ви, че сайтът използва "бисквитки", необходими за подобряване на функционалността му.
Политика на поверителност Приемам