Филиали: София Варна Стара Загора Белград

 

Телефони: 02 4 760 760 0899 52 11 01

ЛАЗЕРНА ЛИТОТРИПСИЯ НА КАМЪНИ

2 лазерни системи за разбиване на камъни в МЦ Лейзър Мед – Тулиум с мощност 200 вата и последен модел Холмиум с мощност 30 вата. Бързо, безкръвно и прецизно.

Уринарни нарушения, увеличена простата или повтарящи се инфекции на пикочните пътища създават условия за образуване на камъни. 
Свързано е с невъзможността на пикочния мехур да се изпразни напълно и съответно продължителният застой на урината. Там отпадните продукти образуват кристали, които нарастват и се превръщат в камъни.

Камъни могат да се образуват във всяка част на уринарния тракт – бъбреци, пикочен мехур или уретра. 
Камъните в пикочния мехур и уретра са най-често срещаните. Те могат да съществуват без никакви симптоми. Когато се появят, оплакванията включват коремна болка, болка при уриниране или кръв в урината. По-малките камъни в пикочния мехур често сами се отделят от тялото. По-големите обаче се нуждаят от лекарска намеса. Необработените камъни в пикочния мехур, в крайна сметка може да провокират инфекции и усложнения.

Към премахване на камъни в уринарния тракт се пристъпва, когато камъкът:

  • причинява постоянна болка;
  • създава усложнения като запушване, инфекция и кървене;
  • няма възможност да излезе самостоятелно и е с тенденция към увеличаване на размера. 


Разбиването на камъни с лазер към днешна дата дава най-добри резултати. Процедурата е с краткотрайна продължителност и без странични ефекти, а камъните незабавно се изваждат навън. Лазерната енергия се подава точно върху камъка без риск да увреди околните тъкани. Лазерната литотрипсия е минимално инвазивна, безопасна и протича под директна визуализация на специален монитор. 

Как протича интервенцията с Тулиум лазер?
Използва се лазерно влакно, което осигурява безкръвност на проникването в пикочния канал и от там – пълен достъп чак до пикочния мехур. При досег с камък се подава дозирана топлинна лазерна енергия, която го разбива на по-малки камъчета. Разбитите камъчета се извеждат механично или по естествен път – с урината. Тулиум лазер е отлично решение за разбиване на камъни в пикочен мехур и канал (уретра). Отстраняват се различни по вид и размер камъни, вкл. и твърде големи.  

Как протича интервенцията с Холмиум лазер?
Лазерната система е специално разработена за камъни във всички отдели на уринарния тракт. Използва мощна пулсова енергия (с 50% по-силна от предходния модел Холмиум), насочена директно върху камъка. С 2-те нови фукнции – „твърди камъни“ (hard stones) и „разпрашаване” (dusting effect), камъкът, независимо от здравината му, се разбива на по-малки части, които се обработват до степен на фини прахови частици и се изсмукват през уретрата. 

НОВО в ЛЕЙЗЪР МЕД: ЛАЗЕРНО РАЗБИВАНЕ ПРИ БЪБРЕЧНО-КАМЕННА БОЛЕСТ 

Процедурата се извършва със специализирана лазерна система Холмиум.

 Протича без разрези - през естествените пикочни пътища.
 Камъните се раздробяват на песъчинки, а фрагментите, за разлика от метода с външното разбиване, се елиминират още по време на процедурата.
 Работи се със съвременен гъвкав инструментариум и видеосистема, чието приложение има и допълнителна диагностична стойност върху целия отдел.
 При комбинация от камъни в пикочния мехур и увеличена простата, проблемът може да бъде решен с еднократна интервенция.

Процедурата се извършва и при мъже, и при жени. Особено подходящ метод при пациенти с дългогодишна бъбречно-каменна болест.

Media

Ново

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok